Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ (6 ΜΑΡΤΙΟΥ)

Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Πανελλήνια Σχολική Ημέρα κατά της Βίας. Η ημέρα αυτή αποτελεί μια αφορμή για εκπαιδευτικούς, μαθητές/τριες και γονείς των σχολείων όλης της χώρας να ανταλλάξουν σκέψεις, πληροφορίες και ιδέες για τη σχολική βία, που εκδηλώνεται μεταξύ και εναντίον των μαθητών/τριών. Έτσι, ενεργοποιούνται δράσεις ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου, ώστε να περιοριστεί η εκδήλωση της βίας στη ζωή των ανηλίκων και να αποτραπούν οι αρνητικές συνέπειες στις διαπροσωπικές τους σχέσεις.

Με αφορμή αυτή τη μέρα, στο σχολείο μας οργανώσαμε δράσεις με σκοπό να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές μας, σχετικά με το πρόβλημα της σχολικής βίας, αλλά και γενικότερα της βίας σε οποιαδήποτε μορφή της (λεκτική, σωματική, ρατσιστική κλπ.) είτε προκαλείται στο σχολείο, είτε στο σπίτι, τον δρόμο, τη γειτονιά κλπ. Οι δράσεις είχαν κυρίως βιωματικό χαρακτήρα και περιελάμβαναν προβολή βίντεο, αφήγηση παραμυθιού, θεατρικό παιχνίδι, εικαστικές δημιουργίες. Όλοι μείναμε έκπληκτοι με την επιθυμία των μαθητών να συμμετέχουν στα δρώμενα, γεγονός που επιβεβαιώνει την άποψη μας ότι παιδιά ενημερωμένα και ευαισθητοποιημένα μπορούν να αλλάξουν τα αρνητικά φαινόμενα της κοινωνίας μας.
Παρακάτω παρουσιάζουμε ορισμένα στιγμιότυπα από τη σημερινή εκδήλωση, που αποτελούν μόνο ένα μέρος των όσων διαδραματίστηκαν:


Αρχικά, διαβάζοντας το βιβλίο "Τα χέρια δεν είναι για να δέρνουμε" συζητήσαμε με τα παιδιά, σε ποιες συνθήκες είναι σωστό να χρησιμοποιούν τα χέρια τους και για ποια πράγματα δεν επιτρέπεται. Κάθε παιδί μπορεί να κάνει με τα χέρια του διασκεδαστικά και εποικοδομητικά πράγματα, για να τιθασεύει τα έντονα συναισθήματα θυμού ή ζήλιας βρίσκοντας εναλλακτικές λύσεις, όταν του έρχεται να χτυπήσει κάποιον. Πώς; Χοροπηδώντας, ζωγραφίζοντας, συζητώντας... Με τη βοήθεια αυτού του βιβλίου τα παιδιά κατάλαβαν ότι η βία ποτέ δε βγαίνει σε καλό. Η συγκεκριμένη δράση συνοδεύτηκε και με την παραπάνω εικαστική δημιουργία, που από σήμερα κοσμεί το σχολείο μας.



Ξεχωριστή στιγμή της σημερινής ημέρας ήταν το βιωματικό παιχνίδι με τα μήλα, που έγινε μέσω θεατρικού παιχνιδιού. Τα αποτελέσματα ιδιαιτέρως... συγκινητικά και εντυπωσιακά. Οι μαθητές κατάλαβαν ότι οι άσχημες κουβέντες προς ένα άτομο επηρεάζουν την ψυχή του ασχέτως με την εικόνα, που παρουσιάζει. Πρέπει πάντα να προσέχουμε πώς μιλάμε στον συνομιλητή μας, γιατί ο τραυματισμός της ψυχής του είναι επώδυνος και επουλώνεται δύσκολα...
 

Σημαντικό μήνυμα της σημερινής ημέρας ήταν η προτροπή και η υπόσχεση να μην σωπαίνουμε απέναντι στις βίαιες συμπεριφορές, αλλά να αντιδρούμε και να βοηθάμε το θύμα. Έτσι, φτιάξαμε με τους μαθητές μια καρδιά με τις παλάμες τους με κεντρικό σύνθημα "ΣΤΟΠ στη βία" κάνοντας τη χαρακτηριστική κίνηση... Η καρδιά βρήκε αμέσως τη θέση της στον τοίχο του σχολείου μας, για να μας υπευνθυμίζει κάθε μέρα την υπόσχεση που δώσαμε...




Τέλος, διαβάσαμε το παραμύθι "Τα μπαλόνια της φιλίας", ακουμπώντας λέξεις όπως διχόνοια, φιλία, συνεργασία, ελπίδα... Ο κάθε μαθητής πήρε ένα μπαλόνι με το όνομά του και μετά βγήκαμε όλοι μαζί στο προαύλιο. Αφού δώσαμε το σύνθημα, αφήσαμε τα μπαλόνια και πέταξαν στον καταγάλανο ουρανό, κάνοντας μια ευχή: 'Να επιστρέψουν στις καρδιές όλων μας η φιλία και η αγάπη."
Παράλληλα με τις παραπάνω δράσεις προβλήθηκαν και ορισμένα βιντεάκια με πολλά μηνύματα, που συγκίνησαν μικρούς και μεγάλους.

Στην παρούσα ανάρτηση, επιλέξαμε να προβάλλουμε μερικά ακόμη βίντεο, που απευθύνονται στους μεγάλους και θα βοηθήσουν να προβληματιστούμε σχετικά με τη συμπεριφορά μας απέναντι στα παιδιά. Η στάση μας πολλές φορές τα πληγώνει και τα οδηγεί στην υιοθέτηση συμπεριφορών, που με τη σειρά τους πληγώνουν άλλους. Με αυτόν τον τρόπο, η βία γίνεται ένας φαύλος κύκλος με οδυνηρά αποτελέσματα για όλους μας. Ας προβληματιστούμε λοιπόν και ας αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας απέναντί τους....


Ναι, στην επικοινωνία, όχι στη λεκτική βία...


Ναι, στην επικοινωνία, όχι στη λεκτική βία...


Ναι, στην πειθαρχία, όχι στη σωματική βία...


Το κρυφτό