Τετάρτη 1 Απριλίου 2020

ΑΣ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΜΙΛΑΜΕ:


 
  • Ως επιδημία (επί + δήμος) ή λοιμός,[1] χαρακτηρίζονται οι εξάρσεις ασθενειών που εμφανίζονται σε έναν ανθρώπινο πληθυσμό και δεδομένη χρονική περίοδο, σε βαθμό μεγαλύτερο του αναμενόμενου. Μπορεί να περιορίζεται γεωγραφικά σε ένα τόπο ή μια ολόκληρη χώρα. Στην περίπτωση που η επιδημία εξαπλωθεί και εκτός των γεωγραφικών ορίων μιας χώρας, ορίζεται ως πανδημία
  •  Αερογενώς μεταδιδόμενο νόσημα: Κάθε νόσημα που μεταδίδεται με σταγονίδια που αποβάλλονται όταν ο πάσχων βήχει, φτερνίζεται , μιλάει ή γελάει έντονα.
  •  Καραντίνα: Η περίοδος κατά την οποία απαγορεύεται η ελεύθερη είσοδος σε μια χώρα σε ανθρώπους, ζώα, φυτά ή γεωργικά προϊόντα για να περιοριστεί η μετάδοση δυνητικά λοιμωδών νόσων. Ο όρος καραντίνα προέρχεται από την ιταλική λέξη quarantina που σημαίνει σαρανταήμερο (quaranta giorni). Επομένως μιλάμε για απομόνωση δεκατεσσάρων ημερών και όχι για καραντίνα.
  •  Χρόνος επώασης: Είναι ο χρόνος που μεσολαβεί από την έκθεση στον ιό μέχρι την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Για τον κορονοιό είναι 5-7 ημέρες.

    ...