Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021

Ο Προσωπικός Βοηθός για τα ανάπηρα άτομα έρχεται και στην Ελλάδα.

 Ο θεσμός του Προσωπικού Βοηθού για τα ανάπηρα άτομα έρχεται και στην Ελλάδα.

Τη διαβεβαίωση αυτή, μαζί με πολλές λεπτομέρειες για το πιλοτικό πρόγραμμα της εφαρμογής αυτού του ευεργετικού θεσμού, λάβαμε από τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας κ. Σταμάτη, στη σχετική διαδικτυακή εκπομπή που διοργανώσαμε.

“Για τον προσωπικό βοηθό, συστήσαμε, μια ομάδα εργασίας όπως αυτή ορίζεται, με τις δυνατότητες που έχουμε, απ’ τον επιτελικό νόμο και θελήσαμε, μέσα σε αυτή την ομάδα, να καλέσουμε όλους τους δυνατούς εκπροσώπους, του αναπηρικού κινήματος. Πλέον, βέβαια, των βασικών εκφραστών, του αναπηρικού κινήματος αλλά, και ομάδες, και ειδικούς εμπειρογνώμονες ώστε να φτάσουμε σε μία μελέτη, σε ένα πόρισμα ώστε πρώτον αυτό να καλύπτει την ανάγκη του προσωπικού βοηθού και δεύτερον, να καλύπτει, κυρίως, τις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία. Ώστε, να πάμε μετά, στα επόμενα βήματα”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Σταμάτης, στην εκπομπή του meallamatia.gr.

Καλεσμένοι του συντονιστή της εκπομπής Βαγγέλη Αυγουλά ήταν η κα Αντωνία Τρικαλιώτη, ανάπηρη ακτιβίστρια η οποία συμμετείχε και στη σχετική ομάδα εργασίας, καθώς και ο κ. Γιώργος Σταμάτης Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

“Τελείωσε η ομάδα εργασίας έβγαλε ένα πόρισμα, συμφωνήσαμε αυτό πήρε το OK από την πολιτική ηγεσία και αυτή τη στιγμή, καταλήγουμε στην πρόταση, πώς θα γίνει το πιλοτικό πρόγραμμα”, συμπλήρωσε ο κ. Σταμάτης.

Η κα Αντωνία Τρικαλιώτη, στην ερώτησή μας για το δικαίωμα στην Ανεξάρτητη Διαβίωση, εξήγησε:

“Δεν είναι καθόλου καινούριο δικαίωμα είναι πολύ μεγαλύτερο από σένα και από μένα. Γεννήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’70 τότε, που ήταν, όλη αυτή η προώθηση, γενικότερα, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στην Ελλάδα βέβαια, μέχρι πρόσφατα, κανένας δεν το γνώριζε, ούτε καν οι ίδιοι οι ανάπηροι.

Τι είναι λοιπόν το δικαίωμα της ανεξάρτητης διαβίωσης;

Είναι κάτι πολύ περισσότερο, από το δικαίωμα στον προσωπικό βοηθό. Είναι το δικαίωμα, που έχουν όλοι οι άνθρωποι στο να αποφασίζουν, το πώς θα ζήσουν, το πού θα ζήσουν ή με τι θα ασχοληθούν, με ποιούς θα ζήσουν, τι ώρα θα πάνε για ύπνο, ποια μπλούζα θα φορέσουν και, οτιδήποτε, αποφασίζει και κάνει ο κάθε άνθρωπος, από μόνος του. Όχι μόνο χάρη στον προσωπικό βοηθό αλλά, χάρη σε ένα γενικότερο δίκτυο παροχών που προσανατολίζονται προς την ανεξάρτητη διαβίωση. Δηλαδή, όταν μία χώρα, είναι προσβάσιμη στις μετακινήσεις της οι άνθρωποι, οι ανάπηροι, έχουν πρόσβαση, στο να βρουν δουλειά στο να μορφωθούνε, στο να χρησιμοποιήσουν μέσα μαζικής μεταφοράς και όσοι χρειάζονται, να έχουν, για την καθημερινή τους υποστήριξη προσωπικούς βοηθούς, τότε, έχουν και την ελευθερία να κάνουν επιλογές, για τη ζωή τους”.

Καθοριστική για την κατανόηση του θεσμού του Προσωπικού Βοηθού, ήταν και η παρέμβαση στην εκπομπή της κας Μαρίας Μοσχόβου, η οποία ασκεί εδώ και χρόνια αυτό το επάγγελμα.

Ο κ. Σταμάτης, ενημέρωσε ότι έχει ζητηθεί από την Κυβέρνηση να ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης το πιλοτικό πρόγραμμα για προσωπικούς βοηθούς σε ανάπηρα άτομα και ότι ο θεσμός του προσωπικού βοηθού, εντάσσεται ευρύτερα, στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Αναπηρία, το οποίο προωθεί και νομοθετικά η Κυβέρνηση.

Επίσης συμπλήρωσε:

“Έχουμε ζητήσει, για 3.000 ωφελούμενους να είναι στο πιλοτικό πρόγραμμα και έχουμε ζητήσει, γύρω στα 38 εκατομμύρια, για να τρέξει το πιλοτικό πρόγραμμα για περίπου τρία χρόνια. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα νομίζω ότι είναι υπεραρκετό ώστε να καταλήξουμε, στο μοντέλο όσον αφορά, το κομμάτι της θέσπισης, του προσωπικού βοηθού.

Από το πιλοτικό πρόγραμμα δεν αποκλείεται κατ’ αρχήν καμιά αναπηρία.

Το κίνημα, οι ομοσπονδίες, οι εκπρόσωποι των ατόμων με προβλήματα όρασης είπανε, επίσημα, ότι εμείς “Δε χρειαζόμαστε προσωπικό βοηθό”. “Εμείς χρειαζόμαστε εκπαιδευτές κινητικότητας”. “Χρειαζόμαστε πόλεις, προσβάσιμες”.”Χρειαζόμαστε να αναπτύξουμε λίγο, το κομμάτι, των σκύλων -οδηγών”. Αντίστοιχα, οι συνάνθρωποί μας, με προβλήματα ακοής μας είπαν ότι, “Εμείς, δε θέλουμε προσωπικό βοηθό”. “Εμείς, χρειαζόμαστε, περισσότερες ώρες διερμηνείας, περισσότερη προσβάσιμη επικοινωνία”.

Οπότε, καταλαβαίνετε, ότι η κάθε αναπηρία έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, και τις δικές της ανάγκες και όλα τα λαμβάνουμε υπόψη μας. Αυτό που μπορώ να σας πω, και είναι ότι όταν θα ξεκινήσει το πιλοτικό πρόγραμμα οποιοδήποτε άτομο με αναπηρία, ανεξαρτήτου αναπηρίας, θα μπορεί να λάβει μέρος στο πιλοτικό πρόγραμμα”.

ΠΗΓΗ:

https://meallamatia.gr/o-prosopikos-voithos-gia-ta-anapira-atoma-erchetai-kai-stin-ellada/?fbclid=IwAR1xGCO5B5IF2hwYAri79TE957rDwDp3sf-OlmfSjShB3k2IExDqg3SqMSY