Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021

Οι αυτιστικοί άνθρωποι δυσκολεύονται να αντιληφθούν τον θυμό

Οι αυτιστικοί άνθρωποι τείνουν να είναι λιγότερο ικανοί να αναγνωρίσουν με ακρίβεια τον θυμό από τις εκφράσεις του προσώπου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι για άτομα με αλεξιθυμία όλες οι εκφράσεις εμφανίζονται πιο έντονα συναισθηματικές.

Το ζήτημα του πώς τα άτομα με αυτισμό αναγνωρίζουν και σχετίζονται με τη συναισθηματική έκφραση έχει συζητηθεί από επιστήμονες περισσότερες από τρεις δεκαετίες και μόνο τα τελευταία 10 χρόνια διερευνήθηκε η σχέση μεταξύ αυτισμού και αλεξιθυμίας. Αυτή η νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Autism and Developmental Disorders», χρησιμοποιεί νέες τεχνικές για να διερευνήσει τις διαφορετικές επιπτώσεις του αυτισμού και της αλεξιθυμίας στην ικανότητα ενός ατόμου να αντιληφθεί με ακρίβεια τα συναισθήματα που επικοινωνούνται από τις διάφορες εκφράσεις του προσώπου.

Ο Connor Keating, Ph.D. ερευνητής στη Σχολή Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ και στο Κέντρο Υγείας του Ανθρώπινου Εγκεφάλου, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε:  «Προσδιορίσαμε ότι τα αυτιστικά άτομα είχαν μια συγκεκριμένη δυσκολία να αναγνωρίσουν τον θυμό και αρχίζουμε να πιστεύουμε ότι μπορεί να σχετίζεται με τις διαφορές στον τρόπο με τον οποίο οι αυτιστικοί και οι μη αυτιστικοί άνθρωποι κάνουν αυτές τις εκφράσεις. Εάν αυτό ισχύει, μπορεί να μην είναι ακριβές να θεωρήσουμε ότι οι αυτιστικοί έχουν κάποια “εξασθένηση” ή “έλλειμμα” στην αναγνώριση των συναισθημάτων , αλλά ότι μπορεί να μιλούν μια διαφορετική  γλώσσα στα συναισθήματα».

Τα δεδομένα της μελέτης

Στη μελέτη, 29 μη αυτιστικοί και 31 αυτιστικοί συμμετέχοντες κλήθηκαν να προσδιορίσουν τα συναισθήματα από μια σειρά κινούμενων εικόνων που αποτελούνται από κουκκίδες που αντιπροσωπεύουν τα βασικά δυναμικά σημεία μιας έκφρασης του προσώπου – λίγο σαν τις κουκίδες που μεταφράζουν την ανθρώπινη κίνηση σε CGI κινουμένων σχεδίων. Οι εικόνες εμφανίστηκαν σε ένα εύρος συναισθηματικών εντάσεων, μεταβάλλοντας το μέγεθος της κίνησης σε κάθε έκφραση και σε διάφορες ταχύτητες.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι τόσο οι αυτιστικοί όσο και οι μη αυτιστικοί συμμετέχοντες είχαν παρόμοιες δυνατότητες αναγνώρισης σε διαφορετικές ταχύτητες και εντάσεις σε όλα τα συναισθήματα που εμφανίζονται, εκτός από μια συγκεκριμένη πτυχή – η αυτιστική ομάδα ήταν λιγότερο ικανή να εντοπίσει θυμωμένες εκφράσεις που παράγονται με κανονική ταχύτητα και ένταση. Ένα βασικό γνώρισμα που αντιλήφθηκε η ομάδα των ερευνητών για τους συμμετέχοντες με αλεξιθυμία ήταν η τάση να αντιλαμβάνονται τις εκφράσεις ως πιο έντονα συναισθηματικές. Είναι ενδιαφέρον ότι τα άτομα με αλεξιθυμία είχαν περισσότερες πιθανότητες να δώσουν πιο ακραίες  αξιολογήσεις συναισθημάτων στις εκφράσεις. Για παράδειγμα, εκείνοι με αλεξιθυμία εκτιμούσαν μια έκφραση ως πιο έντονα χαρούμενη ή πιο έντονα θυμωμένη και πιο έντονα λυπημένη από κάποιον που δεν είχε αλεξιθυμία.

Η εξήγηση του επικεφαλής

Ο Connor Keating εξήγησε: «Μια ιδέα είναι ότι τα άτομα με αλεξιθυμία είναι λιγότερο ικανά να μετρήσουν την  ένταση των συναισθηματικών εκφράσεων και είναι πιο πιθανό να μπερδευτούν σχετικά με το ποιο συναίσθημα παρουσιάζεται». Και πρόσθεσε: «Όλοι θα γνωρίζουν ή θα συναντήσουν κάποιον με αυτισμό σε κάποια στιγμή της ζωής τους. Με την καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα άτομα με αυτισμό αντιλαμβάνονται και κατανοούν τον κόσμο, μπορούμε να αρχίσουμε να αναπτύσσουμε και άλλες παρεμβάσεις τόσο για αυτιστικούς όσο και για μη αυτιστικούς ανθρώπους για να ξεπεράσουν εμπόδια μέσω της αλληλεγγύης και της συνεργασίας».

Πέτρος Κατσουρίδης

https://health4u.gr/amea/oi-aytistikoi-anthropoi-dyskoleyontai-na-antilifthoyn-ton-thymo/?fbclid=IwAR1mc1K_Z6s4ubzm3izwGhjx05adjpJRJfRxhWvQfSSp0Wo1DGGHpIMOlE0